Informatie over het onderzoek
Doel van het onderzoek Het doel van het onderzoek is om een overzicht te krijgen van de kleding in onze kledingkast en onze motivaties om kleding te kopen, te gebruiken en weg te doen. Deze gegevens worden gebruikt om:
- Een nationale database te ontwikkelen over de inhoud en ontwikkelingen in onze kledingkast, zodat er meer inzicht ontstaat in de wijze waarop hoe consumenten ondersteund kunnen worden in het maken van duurzame beslissingen.
- De voortgang monitoren op de nationale doelen die zijn vastgesteld door het Ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat, voor duurzame materialen, hergebruik en recycling op het niveau van de consument.
- Gedragsinterventies die duurzaam consumentengedrag ondersteunen te ontwikkelen en te testen
- Onze kleding te herwaarderen, en misschien wel verborgen "kledingschatten" opnieuw te ontdekken.
Uitvoeren van het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Hogeschool Rotterdam in samenwerking met andere onderwijsinstellingen (MBO, HBO en WO). Als je de uitnodiging via je onderwijsinstelling gekregen hebt, doet ook jouw instituut mee. Dat is mooi, want zo krijgen we een goed beeld. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst die bestaat uit vier delen:
- Een algemeen deel met vragen over de eigenaar van de kleding.
- De audit (het tellen van de kleding en het aangeven van veranderingen in je gardarobe).
- "Deep dives" waarin je meer gedetailleerde vragen beantwoordt over 2 van je meest favoriete kledingstukken: hierin geef je antwoord op meer gedetailleerde vragen over 2 van je favoriete kledingstukken en 2 kledingstukken die je weg wilt doen.
- Afsluitende vragen.
De tijd die nodig is om de vragenlijst in te vullen hangt af van de omvang van je kledingkast. Gebaseerd op het vooronderzoek schatten we in dat dit ongeveer 60 minuten vraagt voor een gemiddelde kledingkast. Neem voor de audit de vragenlijst mee naar de kledingkast. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. Je kunt op ieder moment stoppen. Het is mogelijk om de audit te bewaren als een pdf. Zo heb je een goed overzicht van alle kleding die je hebt.
Verwerken van de gegevens
De antwoorden op de vragenlijst worden door Hogeschool Rotterdam opgeslagen en 10 jaar bewaard in een veilige digitale omgeving. Deze antwoorden zijn anoniem. In de vragenlijst wordt wel naar persoonsgegevens gevraagd, zoals de naam van de onderwijsinstelling, leeftijdsgroep en culturele achtergrondgroep. Omdat het hier om categoriën gaat, is de kans dat de antwoorden herleidbaar zijn naar een persoon zeer klein. Deze informatie is nodig voor het ontwikkelen van een database en passende gedragsinterventies. Er wordt niet gevraagd naar contactinformatie; ook het IP adres wordt niet bewaard.
De deelnemende onderwijsinstellingen ontvangen op verzoek alle geanonimiseerde gegevens van het onderzoek, dus van alle onderwijsintellingen samen. De naam van de onderwijsinstelling wordt niet gedeeld en daarom zijn jouw gegevens anoniem.
Contact
Neem voor meer informatie over dit onderzoek, contact op met Dr. Mirella Soyer, lector Gedrag voor Circulaire Transities van Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam (m.p.n.c.soyer@hr.nl).